The Inhabitable Object

 

Location: Canterbury

<<<

The Inhabitable Object derived from the concept of viewing and appreciation. Working in a group of four, we paid close attention towards the idea of how light changes viewing, in particular the north corner of Canterbury Cathedral Cloister. In this specific area, lighting was restricted, so we were interested in how light differs when we are forced to look at an area in a different way.

 

The Inhabitable Object was built with linear square boxes, inspired by the sandstone paving and the stone work in the Cloister. The final 1:1 cardboard structure is shaped in a curved structure that is welcoming for the public to interact with the object. The viewing boxes are numbered and lettered for organisation and diagram purposes, which was a tool to investigate how the boxes changed from the start of the day to the evening. In certain boxes, various different frames, such as wide angle and pinhole were designed within to appreciate the finer details of Canterbury Cathedral Cloister. The cross detail on each box provided a mechanism to lock the boxes securely in place, and also encourages and prompts the public to interact and move the pieces around to suit their height, eye level and specific focus through a particular frame.

 

The final exhibition was held in collaboration with Canterbury Cathedral, in the Canterbury Cathedral cloister on 22 November 2012. The exhibition was featured in Febuary 2013 Architects’ Journal ‘UCA students collaborate with Canterbury Cathedral on exhibition space’ article. 

© 2020 by Samantha Li. All rights reserved.